Консерви є одними з найпопулярніших товарів на ринку України.

Консерви - це продукти, що розфасовані в герметичну тару та проходять теплову обробку, що забезпечує їх мікробіологічну стабільність. Консерви багаті на білки і, незважаючи на обробку високими температурами, в них зберігаються всі амінокислоти і вітаміни. Окрім того, вони мають ряд переваг перед іншими продуктами харчування, особливо в умовах війни, коли немає можливості якісно і безпечно зберігати продукти. Перевагами консервованих продуктів є їхнє тривале зберігання без зниження якісних показників, зручне транспортування, використання для їжі швидкого приготування.


Однак, навіть проходячи термічну обробку, в консервованому продукті можуть залишатись бактерії, які виробляють токсини небезпечні для здоров'я споживачів. Бактерії зазвичай розвиваються при недотриманні умов стерилізації, порушенні санітарних умов на виробництві. Найбільш небезпечними на сьогодні залишаються консерви домашнього приготування. Порушення технології виготовлення, неякісна сировина і відсутність достатньої термічної обробки можуть спричинити розвиток мікроорганізмів і псування продукту. Споживач особливу увагу повинен звертати на місце придбання консерви, а також на її зовнішній вигляд. Особливо небезпечною є продукція придбана на стихійних ринках і неконтрольованих осередках торгівлі. Якщо банка консерви дефектна, бомбажна, а після відкриття спостерігається бродіння, наявність плісняви, ослизнення, осаду (там де він не повинен бути), відчутний кислий, гнилистий, дріжджовий запах, то таку продукцію вживати категорично заборонено. Навіть якщо ознаки псування відсутні, то це ще не є ознакою якісної консерви.

Тільки в лабораторних умовах можна визначити якість консерви та її безпечність для вживання людиною. З початку 2025 року фахівці випробувального центру перевірили більше 80 зразків на промислову стерильність, з них 5 зразків не відповідали мікробіологічним вимогам.

Здійснити таку перевірку можна у Випробувальному центрі ДП «ІВАНО-ФРАНКІВСЬКСТАНДАРТМЕТРОЛОГІЯ».